utorak, 24. veljače 2009.

Početak natjecanja u IV. ligi - centar A!

Na web stranici Hrvatskog šahovskog saveza konačno su objavljeni rasporedi igranja svih kola, osnovne postave ekipa, kontakt podaci za sve seniorske lige u organizaciji HŠS-a. Ono što je najzanimljivije za naš klub su osnovne postave, gdje smo po prosječnom rejtingu treća ekipa u ligi (iza ŠK Klake i ŠK Končara). S obzirom da sve ekipe ulaze u viši rang natjecanja, a svi konkurentni su po prosječnom rjektingu prilično izjednačeni, borba za vrh tablice će bjerojatno biti neizvjesna do kraja. Bitna novost ove godine je da klubovi nisu bili ograničeni u sastavljanju osnovnih postava i da se igra na meč bodove, kao u drugim ekipnim sportovima. Gledajući osnovne postave, prvo mi je bilo zanimljivo pogledati tko je iskoristio pravo neometanog sastavljanja ekipe, u smislu da je na prve ploče postavio slabije igrače a na donje jače, i koliko vidim to pravilo su značajnije iskoristile 3-4 ekipe. Ova taktika u kombinaciji s pravilima o meč bodovima ima dosta smisla, jer nije toliko bitno dobiti meč s što većom razlikom koliko uopće dobti meč, tako da se "žrtvovanjem" slabijih igrača na gornjim pločama može sakupiti dosta bodova na donjim pločama, posebno ako se uzme u obzir da većina ekipa na gornjim pločama ima igrače snage 2100-2200 a na donjim pločama igrače oko 1800-1900 rejtinga.

Kako bilo, s taktiziranjem oko postava je do kraja proljetnog dijela gotovo. Naš raspored je takav da s tri glavna konkurenta igramo u proljetnom dijelu natjecanja, što nije dobro jer smanjuje manevar za taktiziranje u zadnjim kolima. Ali, što su veće prepreke, veći su i izazovi i sad je bitno samo se koncentrirati na sljedeće kolo.

A u prvom kolu, već za pet dana, smo gosti u Karlovcu. Već prije objave rezultata sam pogledao koliko sam mogao na netu o našim mogućim protivnicima, i koliko vidim ne očekuje nas nimalo lak zadatak da započnemo prvenstvo s pobjedom. Protivnik je dobro popunjen na svim pločama, ali mi je drago da nije taktizirao sa sastavom, tako da ću igrati s njihovim najjačim igračem na prvoj ploči, što znači i bolju priliku za osvajanje rejtinga i skidanje tereta s ostalih igrača. Naravno, o svemu više u sljedećem izdanju bloga!

Nema komentara:

Objavi komentar